فیلتر ها
فیلترها بر روی لنز دوربین نصب می شود و در شدت یا نحوه ورود نور به دوربین تغییرات می دهد . در عکاسی دیجیتال استفاده از فیلتر به اندازه عکاسی سنتی مرسوم نیست ، چرا که بسیاری از جلوه های ایجاد شده توسط فیلترها را می توان در نرم افزارها ایجاد کرد
فیلتر کاهنده نور – N.D Filter ) Neutral Density Filter ) :
برای کاهش شدت نور استفاده می شود . اگر بخواهیم در محیط های پر نور فرضا برای به تصویر کشیدن حرکت سوژه ، سرعت شاتر را کم کنیم ، می توان از چنین فیلتری استفاده نمود و البته این در صورتیست که حتی در حالت اولویت شاتر عکسی با نوردهی خوب بدست نمی آید . استفاده از فیلتر کاهنده نور ، کنتراست تصویر را کاهش می دهد.
فیلتر پولاریزاسیون ( Polarization Filter ) :
این فیلتر انعکاس های مزاحم نور را روی سطوح شفاف کاهش داده یا حذف می کند . شدت رنگ ها را قدری بیشتر کرده ، آسمان آبی را عمیق تر به نظر می رساند. میزان کاهش انعکاس نور بستگی به زاویه فیلتر با نور مزاحم دارد که بر پولاریزاسیون نور تاثیر می گذارد و در این عمل پرتوهای با زاویه خاصی حذف و بقیه نور از فیلتر عبور می کند.
فیلتر Anti Aliasing :
در جاهایی که تعداد زیادی خطوط موازی به فاصله کمی از یکدیگر قرار دارند، ممکن است سایه ها و انعکاس های اضافی در عکس ایجاد شود. به این اشکال Aliasing می گویند. فیلترAnti Aliasing این مشکل را کاهش می دهد. بسیاری از دوربین ها به خصوص انواع SLR ، دارای چنین فیلتری هستند که به صورت ثابت روی لنز دوربین نصب شده است.
فیلتر ستاره ای ( Star Filter ) :
این فیلتر به نقاط نورانی صحنه ، جلوه درخشش ستاره مانند می دهد. هرقدر نقطه نورانی کوچکتر و پرنورتر باشد و پشت زمینه تاریکتری داشته باشیم ، ستاره ای که ایجاد می شود درخشان تر و تیزتر خواهد بود. با این کار می توانیم در عکاسی از صحنه های شب ، غروب و طلوع خورشید، جواهرات و زیورآلات درخشان ، جلوه های زیبایی ایجاد نماییم.
فیلترهای محافظ ( Safety Filters ) :
لنز دوربین هایی که درپوش محافظ ندارند ، باید هر چند وقت یکبار تمیز شوند که این کار در بلند مدت باعث خوردگی سطح خارجی لنز و افت کیفیت تصاویر دوربین خواهد شد. چنانچه برای این دوربین ها از یک فیلترمحافظ استفاده شود، تنها تمیز کردن سطح فیلتر کافی است و لنز اصلی محفوظ خواهد ماند.
فیلتر ماورای بنفش ( Ultera Violet Filter – UV ) :
این فیلتر اشعه ماورای بنفش را که یک اشعه نامرئی است ، حذف می کند. ورود امواج ماورای بنفش به داخل دوربین ممکن است اشکالاتی در تصویر ایجاد کند. در کوهستان های برفی یا سواحل دریا شدت این اشعه زیاد است و باعث گرفتگی و مات شدن تصاویر می شود. لنز اکثر دوربین ها مجهز به فیلترماورای بنفش می باشد . از این فیلتر به عنوان فیلتر محافظ هم استفاده می شود.
فیلتر مادون قرمز ( Infra Red Filter – IR ) :
مادون قرمز یک اشعه نامرئی است ، تاثیر مخرب این اشعه بر روی تصویر به اندازه اشعه ماورای بنفش نیست. مادون قرمز در نور خورشید وجود دارد و از طریق اجسام گرم و داغ نیز مستع می گردد. دستگاه های کنترل از راه دور ضبط و تلویزیون از مادون قرمز استفاده می کنند. اگر بتوانیم تنها این اشعه را به سنسور دوربین بتابانیم و بخش اصلی نور ورودی را حذف نماییم ، تصاویری زیبا و خیالی ایجاد می شود. این کاری است که یک فیلتر مادون قرمز برای ما انجام می دهد .
در برخی دوربین ها سنسور نسبت به این پرتو حساس نیست . بنابراین استفاده از چنین فیلتری هم بی فایده است. اما اگر دوربین شما در اتاق تاریک ، اشعه ساتع شده از کنترل تلوزیون را بر روی LCD خود نمایش می دهد ، به مادون قرمز حساس است و قادر خواهد بود با اضافه کردن فیلترIR عکس های مادون قرمز بگیرد.
فیلترهای رنگی ( Color Filters ) :
همانطوریکه می دانید نور از سه رنگ اصلی قرمز ، سبز و آبی تشکیل شده است. فیلترهای رنگی انواع مختلفی دارند و می توانند یک یا دو رنگ از رنگ های اصلی را از خود عبور داده ، باعث جلوه های تصویری خاصی در عکس شوند . مثل فیلترآبی که تنها رنگ آبی را از خود عبور می دهد و رنگ های قرمز و سبز را حذف می کنند یا فیلتر آبی-سبز که نورهای آبی و سبز را عبور داده ، رنگ قرمز را حذف می کند. از این فیلتر ها برای تعادل سفیدی در برخی شرایط عکاسی مثل نورهای مصنوعی و طلوع و غروب خورشید هم استفاده می شود.
از آنجا که در عکاسی دیجیتال ، حذف یا کاهش شدت رنگها به راحتی در نرم افزار قابل اجراست و نیز تعادل سفیدی به صورت اتوماتیک در دوربین انجام می شود ، استفاده از این نوع فیلترها رایج نیست.
منبع : کتاب عکاسی دیجیتال – نوشته آروین آذرگین
2 نظر
علیرضا
بسیار مطلب مفید و کاربردی بود
ممنون از سایت فوتولی
امین مداحیان
ممنون از مطالب خوب و معتبرتون